Energisparetips | Spar energi og penge med gode vaner

elpriser

Spar penge mens du passer på miljøet

Hver gang du tænder for stikkontakten i hjemmet, eller på anden måde tilslutter et elektrisk apparat til elnettet, bruger du strøm. Hvor meget afhænger både af hvilken type elektronik eller hvidevare, der er tale om og dit forbrugsmønster.

En ting er dog sikkert: Jo mindre strøm du forbruger, jo mindre strøm skal der produceres. Et lavere strømforbrug betyder således ikke kun en lavere elregning, men også at udledningen af CO2 og skadelige partikler i atmosfæren begrænses. Når der skal produceres mindre strøm, bliver der nemlig også anvendt færre fossile brændstoffer.

2 måder du kan påvirke dit elforbrug på

Som allerede nævnt afhænger dit strømforbrug af både dine elektriske apparater og dit forbrugsmønster Begge dele er noget, du kan påvirke.

Først og fremmest kan du vælge hvidevarer med en høj energimærkning. Jo højere energimærkning, jo mindre strøm forbruger den pågældende hvidevare. Den bedste energimærkning er A+++.

Særligt på husholdningsapparater der benyttes ofte – og er tændt konstant – kan miljøet og pengepungen skånes, hvis du vælger hvidevarer som er mærket med A+ eller højere. Det drejer sig for eksempel om køleskab og fryser, men i mange familier også vaskemaskinen.

Dernæst kan du gå dine vaner efter i sømmene. For vaskemaskinens vedkommende, kan du måske nedbringe antallet af tøjvaske ved at fylde mere tøj i maskinen ad gangen. Du kan også vaske ved lavere temperaturer og vælge kortere vaskeprogrammer. Det giver dig ikke blot en lavere elpris, men fordrer også en lavere elproduktion.

Det samme gør en bevidst planlægning af det elforbrug, der lader sig udskyde til nattetimerne, hvis du har en elaftale med variable elpriser. Her er strømmen nemlig billigst, fordi der forbruges mindst i de timer, hvor folk typisk sover.

Samtidig kan du – når du bruger strøm der alligevel ligger klar til brug – minimere behovet for yderligere strømproduktion.

De 3 bedste energisparetips

Minimer brugen af tørretumbler. Hver gang du benytter tørretumbleren, koster det ifølge Sparenergi.dk omkring 6 kroner, hvis din tørretumbler er A-mærket og 2 kroner, hvis du har en A+++ tørretumbler. Der er derfor mange penge at spare, hvis du bruger tørresnoren, når du har mulighed for det.

Undgå at fylde køleskabet. Jo mere du lægger i køleskabet, jo mere energi skal det bruge for at holde temperaturen nede. Nøjes derfor med kun at have det antal drikkevarer på køl, der er brug for og opbevar uåbnede glas med marmelade, ketchup og lignende i køkkenskabet i stedet for på køl.

Brug LED-pærer. Skifter du til LED-belysning, er der også penge og energi at spare. LED bruger nemlig cirka 80 procent mindre strøm end glødepærer – og så holder de typisk 25 gange længere.

Se flere energisparetips hos Energifyn.dk