Rigtig mange af os vil gerne være bæredygtige og træffe de rigtige valg i forhold til naturen og miljøet, men hvor det tidligere måske virkede enkelt at vælge de produkter, der brandede sig som bæredygtig, er der nu mange faktorer, der spiller ind. Ikke mindst når det kommer til tøj.
For er det altid mest bæredygtigt at vælge økologisk bomuld og økologisk tøj generelt frem for konventionelt?
Hvad er økologisk bomuld?
Den helt store forskel på økologisk bomuld og konventionel dyrket bomuld er sprøjtegifte. Dem er der – naturligvis – ingen af i den økologiske bomuld. Mange danske brands sælger økologiske t-shirts fx LYNÆS denmark og Mads Nørgaard.
En del økologisk bomuld er det der hedder GOTS-certificeret, hvilket vil sige at det udover at blive dyrket og behandlet økologisk også overholder skrappe regler for, hvordan arbejdsforhold er for bønderne og hvordan man forarbejder hele vejen igennem processen.
Det er dog ikke alt økologisk bomuld, der er gots-certificeret, og man kan derfor sagtens købe øko-bomuld, der er farvet med kemiske farvestoffer. Bomuldsdyrkning kræver rigtig, rigtig meget vand, og her er der desværre ikke den store forskel på de to typer bomuld.
Er økologisk altid mest bæredygtigt?
Ja og nej.
Sådan lyder det korte og fuldstændig ubrugelige svar. For det er i den grad kompliceret, da vi lever i en globaliseret verden, hvor nærmest ethvert stykke tøj har en lang række led det skal igennem, før det hænger på din krop.
Grundlæggende er det klart, at økologisk bomuld qua sin mindre forurening og bedre forhold for bønder – både hvad angår arbejdsmiljø og betaling – er langt at foretrække. Klimaaftrykket fra den økologisk produktion er lokalt set meget mindre end ved konventionel bomuld.
Men … hvis min økologisk bomulds-t-shirt skal fragtes fra den anden side af jorden med skib eller fly, er det så stadig det bedste at vælge økologisk, hvis man vægter bæredygtighed højt?
Svaret ligger sådan set et andet sted. Du skal nemlig også kigge på CO2-aftrykket fra transporten til grossisten, transporten fra grossisten til butikken og fra butikken – eller webshoppen – til kunden.
Men det er svært, og man kan argumentere for at der mangler en mærkningsordning, der ser på det samlede klimaaftryk for tøj i stedet for enøjet fokus på om tøj er økologisk eller ej.
Fire mærker at kigge efter
Ifølge forbrugerrådet Tænk skal du orientere dig efter fire mærker, hvis du vil i nærheden af noget bæredygtigt tøj:
Det er GOTS-mærket, der er en international økologisk mærkning af tøj og tekstilvare. Mærket stiller krav til miljøbelastningen og den sociale ansvarlighed i hele processen med tøjet.
Det er Svanemærket og EU-blomsten, der udover tøj, nok er mest kendt fra shampoo, vaskemidler eller toiletpapiret. De to mærker stiller strenge krav til brug af skadelige kemikalier i tøjproduktion.
Og så er der Fairtrade-mærket, der sætter fokus på, at de mennesker, der har været med til at lave tøjet, også skal betales ordentligt for deres arbejde. Hvilket jo også er et element i bæredygtigheds-diskussionen.