Skal ens honning være økologisk?

Honning økologisk eller ikke økologisk

Den anden dag stod jeg og skulle købe lidt honning, da mine drenge gerne vil prøve, at smage honning (ja det havde de altså aldrig prøvet)

Jeg fandt siden  https://biprojektet.dk/ (som virkede som et super projekt). Men så slog det mig, at denne honning jo ikke var økologisk. Og det er en af de ting, vi som familie går en del op i.

Jeg begyndte at søge rundt på Google, om man ikke kunne købe økologisk honning. Og da jeg fandt ud af, at det kunne man godt. Så undrede det mig pludselig hvorfor, alle ikke solgte deres honning inden for den økologiske verden. Så jeg begyndte at undersøge hvad der kræves, for at man f.eks. kan sælge sin honning som værende økologisk honning.

Jeg må indrømme, jeg blev lidt chokeret over hvad der egentlig kræves, for at man kan sælge økologisk honning. Og herunder ridser jeg nogle af de ting op, man skal eller have styr på, for at få lov til at sælge sin honning som økologisk honning.

Krav til produktion af økologisk honning

  • Selve placeringen af ens bigård ska godkendes. Og hvor der tages udgangspunkt i, hvor landmændene indberetter deres markplaner for det indeværende år. Så ens bigårde kan altså ikke bare godkendes hvor som helst.
  • Det er heller ikke lige meget hvor ens bier kommer fra. De skal fortrinsvis være fra europæiske racer (den alm. Honningbi).
  • Bistaderne man har skal i store stræk være bygget af naturlige materialer.
  • Har du bier i forvejen og vil omlægge til økologi. Så tager det 1 år. Men du kan dog vælge, at starte med at købe økologiske bier, og placere dem i godkendt områder, så kan du gå i gang med det samme.
  • Du må kun fodre økologiske bier, hvis det er på grund af de klimatiske forhold.

Ja jeg kunne blive med at skrive i punktform. For virkeligheden er bare, at det ikke er helt enkelt at komme til at sælge økologisk honning. Så nu forstår jeg måske bedre, hvorfor projektet jeg linker til længere oppe, ikke sælger økologisk honning.

Men er det økologiske honning så bedre end den almindelige honning?

Tilbage i 2011-12 var der kun 2 godkendte steder i Danmark, hvor de producerede egen økologisk honning og resten kom fra udlandet.

Jeg har fundet en artikel på nettet, hvor de lavede et test, om den økologiske honning så var bedre og sundere, end den danske ikke økologiske honning.

Og det de kom frem til var. At de fik testet 7 udenlandske økologiske honninger.

De fik testet for 22 forskellige pesticider. Og resultatet af testen var, der ikke blev fundet nogle former for pesticider i den økologiske honning. Og det gjorde der heller ikke, i de danske honninger der ikke var økologiske.

I selve artiklen havde de også fokus på afstandskravet, pollenbillede, sukkeranalyse, vandindhold m.m. Men deres konklusion var, at dansk ikke økologisk honning, havde en større kvalitetsstandard i forhold til de økologiske honninger. Da de økologiske honninger havde været udsat for opvarmning/ smeltning under forarbejdningsprocessen.  Som resulterede i et lavere enzymindhold i forhold til de danske ikke økologiske honninger.

Så tør jeg købe dansk ikke økologisk honning? Det korte svar er ja!