Tips til den økologiske køkkenhave

økologisk muldjord

Drømmer du om at komme i gang med at dyrke din egen økologiske køkkenhave, så får du her et par tips til det.

En køkkenhave kan være et fantastisk sted at opholde sig med summen fra insekter og syn af lækre grøntsager, der kan trækkes op af jorden. Og dyrker du efter økologiske principper, så får dine grøntsager også en helt vild lækker smag, som er anderledes fra de grøntsager, du køber i supermarkedet.

Når du vælger at dyrke økologisk har du ikke “nemme hjælpemidler” som sprøjtegift, så det er vigtigt at være opmærksom på naturens egne processer, og hvilke næringsstoffer der skal være tilgængelige for planterne.

Vælg den rigtige placering

Første skridt i at anlægge en økologisk køkkenhave er, at vælge den helt rette placering i haven. Det er vigtigt at vælge et sted, hvor der er læ for vinden, og hvor der samtidig kommer masser af sollys. Det er også en rigtig god ide, at vælge at bruge god plads på køkkenhaven, så der er plads til at stille havemøbler. På den måde kan du rigtig sidde og nyde, at alle dine hårde anstrengelser er forvandlet til en flot køkkenhave.

Med masser af luft i køkkenhaven gør det også køkkenhaven til et mere attraktivt besøg for sommerfugle og insekter. De foretrækker nemlig at have fri plads omkring sig, når de flyver rundt og samler nektar.

Et andet rigtig godt tip til din køkkenhave er, at det er en klar fordel også at plante nogle blomster eller andre planter, som sommerfugle og insekter kan gå i. Udover at det er dejligt med liv og summen i haven, så gør det også vilkårene for køkkenhaven bedre. Insekter kan nemlig holde bestanden af skadedyr lav, og de kan selvfølgelig sørge for, at dine frugttræer og buske bliver bestøvet effektivt.

For at gøre levevilkårene bedre for insekter, kan du også vælge at placere nogle store sten rundt i haven, hvor sommerfugle og bier kan sidde og varme sig. Det er også en rigtig god grund til, ikke at holde køkkenhave pæn og med snorlige rækker. Lad der endelig være nogle steder i haven, hvor planterne får lov at vokse vildt.

Økologisk jord

Det mest basale element og vilkår for, at dine køkkenhaveplanter skal få lov at vokse, er selvfølgelig at de står i god og sund jord. Der skal helst ikke være for mange rødder, og så skal der selvfølgelig være meget næring i jorden.

Hvis du er i tvivl om, om din jord i haven er god nok, så kan du købe økologisk muldjord. Du finder flere forskellige typer af økologisk muldjord. Noget kan bruges til jordforbedring, så du kan tilføje næringsstoffer til den jord, du allerede har. Det indeholder nemlig naturgødning og kompost, og gør det desuden sværere for ukrudt at vokse.

Hvis du har et drivhus, kan du også finde økologisk muld til dette formål. Vil du gerne plante i højbede fås også en økologisk jordblanding, som er perfekt til dette. Så er du godt i gang med den økologiske køkkenhave.